Álom az álomban

Álom az álomban

Mi az álom lényege? Sokan elgondolkozunk, hogy mi a bizonyíték arra, hogy most éppen nem egy álomban vagyunk. Aztán persze elhessegetjük ezt a felvetést, mert hát mennyire banális lenne, ha tényleg most is épp álmodnánk...
Harangozó Viktor (Szenge)
Harangozó Viktor (Szenge)

Buddhista tanító és kvantumhang gyógyász

...Habár Csuang ce óta, egyáltalán nem lehetünk biztosak abban hogy "Az álombeli pillangó álmodik minket, vagy mi álmodjuk azt a pillangót". A valóság álomszerűnek tűnik, és ahogy a dzogcsen iratok mondják, az álom és az ébrenlét között, pusztán az idő lenne a különbség és semmi más."

Milyen az, amikor úgy álmodunk, hogy közben tudjuk, hogy álmodunk? Az pontosan olyan, mint amikor tudatában vagyunk annak az álmaink közben, hogy álmodunk. Semmi különös, csak egy másik szféra tudatossága. Na de az milyen, amikor egy tudatos álmunkban, egy azon belüli álomban vagyunk? Ekkor az elme egy kicsit megtéved, és amikor felébredsz abból az álmodból és még sem sikerül az ágyadban ébredni, minden elképesztően furcsa lesz. Így történt, hogy azt hittem, hogy felébredtem az álmomból és mint aki tényleg elhitte, hogy felébredt, próbáltam volna felkelni az ágyamból. Csakhogy az ágyam nem olyan színű volt, mint mikor lefeküdtem, hanem a gyerekkori ágyam és az én lábaim sem akkorák voltak, mint amilyenek szoktak lenni. Akkor ez nem lehet még az ébrenlét! Mondtam magamban. Ígyhát elképzeltem, hogy felpattintom alvó testem szemeit és valóban felébredek. Persze megint csak nem sikerült. Ahogy így próbálkoztam, mindig jött valami, ami arról tudósított, hogy még álomban vagyok. Amíg aztán annyira belefeledkeztem a sorozatos felébredésekbe, hogy az egyiknél eldöntöttem, hogy élek azzal a szabad lehetőséggel, ami álmomban adatott és elkezdek kicsit játszani a dolgokkal. Láttam az asztalon a poharat és benne a konfettiket, mert beleestek a forralt boros bögrébe azelőtti este, hiszen Szilveszter volt. Benne volt a kanál is. Így hát a kanalat is érintés nélkül mozgatgatni kezdtem, ahogy ez álomban szokás. Hiszen ott minden valótlan, bármit megtehetsz. Így élveztem, ahogy forgatom a pohárban a konfettit is pusztán csak azáltal, hogy a levegőben tekerek az ujjammal. Ahogy így eljátszogattam, egyszercsak betoppant az egyik otthoni tag és rám nézett. Ekkor hirtelen rádöbbentem, hogy ez bizony nem álom és arra is, hogy habár nem álom, de mégis varázsoltam az ébrenlét terében. Gyorsan visszafordítottam a tekintetem a bögrében a kanálra, konfettikre és mondtam: Forogj forogj! De azok már meg se moccantak. Azon a reggelen rájöttem egy fontos dologra. Elég csak egy icipicit érezned, hogy ébren vagy és nem álmodsz és már a tudatod nem akarja engedélyezni, azt ami számodra az ébrenlétben lehetetlennek tűnik. Tehát valószínű, hogy a képességeink teljes felszabadulásához, az ébrenlétben kell megvalósítanunk annak totális álomszerű természetét.

Volt már veled, hogy tudatos voltál álmodban és amikor felébredtél, akkor álmon belül egy másik álomba kerültél? Kérlek oszd meg velünk, ha történt ilyen már. 

Harangozó Viktor (Szenge)

Harangozó Viktor (Szenge)

Buddhista tanító és kvantumhang gyógyász

Adatlap

Maradjunk kapcsolatban!

Közösségünk egy integrált szemléletű, együtt gondolkodó, a kirekesztést és harcot nélkülöző, közösségi összefogás.
Várunk a Facebook csoportunkban is!