A torzított valóság és az algoritmusok korát éljük

A torzított valóság és az algoritmusok korát éljük

Az algoritmusok határozzák meg, hogy a felhasználók mit látnak a hírfolyamukban. Mennyire lehet ez veszélyes ránk nézve?
Pintye Andrea
Pintye Andrea

UI/UX designer, online marketing tanácsadó

A Facebook jellemzően sajnos nem azzal foglalkozik, hogy mi kerül bele az információáramba és mi nem, hanem hogy melyik információ melyik felhasználó számára milyen valószínűséggel válik láthatóvá. Ezt pedig gépek intézik a saját logikájuk szerint. A fő cél röviden maga a növekedés, hogy az egész világ minél intenzívebben facebookoljon. Tehát nem az, hogy az áramló információk igazak legyenek vagy ne uszítsanak, hanem minél nagyobb aktivitást váltsanak ki, tehát a posztokat a lehető legtöbben osszák meg, lájkolják, illetve kommenteljenek rá. Ergó nem számít, hogy maga a tartalom mennyire ártalmas a társadalom mentális egészségét tekintve. Sokan nem tudjátok, de tárgyalások vannak az ügyben, hogy a FB gépiesen jutalmazza, ezáltal pedig erősíti a hamis információk terjedését, a gyűlöletbeszédet, a politikai polarizálódást, ez pedig a közveszélyes uszítás tényét is jelentheti. Már dolgoztak ki törvényjavaslatot a mesterséges intelligencia szabályozására. Hatásait véleményem szerint azonban sajnos még nem érezzük.

Mit gondolsz szükség van a szabályozásra? Ha igen, miért?

VAJON JOBB VILÁG LENNE, HA MIND UGYANAZT NÉZNÉNK A TÉVÉBEN ÉS LÁTNÁNK A SOCIAL MÁDIÁBAN TÁRSADALMILAG MEGHATÁROZOTT NORMÁK SZERINT?
0 politikai hír, 0 horror, 0 megalapozatlan hír.

A hiteles és szigorúan ellenőrzött csatornák 2 szempontból biztosan jók lennének:

Mindig lenne közös beszédtéma,
Megteremtené az összetartozás érzetét.

Ha jön egy gondolat a cikk hatására és úgy érzed megosztanád közösségünkben, ne habozz!

Pintye Andrea

Pintye Andrea

UI/UX designer, online marketing tanácsadó

Adatlap

Maradjunk kapcsolatban!

Közösségünk egy integrált szemléletű, együtt gondolkodó, a kirekesztést és harcot nélkülöző, közösségi összefogás.
Várunk a Facebook csoportunkban is!